04134329357

کارکرد دیگ

کارکرد دیگ

کارکرد دیگ از لحاظ ایمنی و کارایی بسیار مهم می باشد و یک منبع تامین بخار و یا آبگرم به کارکرد یکنواخت دیگهای گرمایش وابسته است.

کارکرد دیگ به ویژه در دیگهای جدید تمام خودکار، یک سیستم پیچیده است و هر گونه اشتباه در کارکرد می تواند باعث توقف کارخانه و حتی انفجار دیگ شود و از طرفی در صورتی که دیگ بخار یا دیگ آبگرم به درستی کار کنند کارگاه دیگ می توان بدون مشکل کار کند.

یک متصدی یا مهندس دیگ، بسته به اندازه دیگ و نوع دیگ، مسئول کارکرد دستگاه دیگ بخار و دیگ آبگرم می باشد. این متصدی بایستی مورد تایید مراجع زی صلاح باشد.

دیگ

 

متصدی و مهندس دیگ بخار و دیگ آبگرم

آیین نامه دیگ و ظروف فشار ASME مقتضیات متصدیان دیگ بخار و دیگ آبگرم را تحت پوشش قرار نمی دهد زیرا این مقررات صحلاحیت و تجربه متصدیان و مهندسین دیگ اشاره نمیکند.

وظایف یک متصدی دیگ بخار و یا آبگرم

مشاهده و رسیدگی کنترلگرهای مکانیکی، خودکار، یا راه دور و آزمایش،  تمیزکاری، تحلیه این کنترلگرها برای حصول اطمینان از کارکرد صحیح دیگ

دیگ نصب شده جدیدی را قبل از راه اندازی باید کاملا تمیز شده و از آب پر شود و همچنین شستشوی آشغال سیستم های سوخت ساختمان محل دیگ قبل از اولین بار استفاده مهم می باشد

آماده سازی دیگ قبل از راه اندازی

  1. بازرسی
  2. کنترل قبل از پر سازی
  3. تمیزکاری
  4. جوشش

جوشش :

جوشش یک روش تمیزکاری شیمیایی جهت دفع روغن و گریس از یک دیگ جدیداً نصب شده یا تعمیر شده می باشد که طی مراحل زیر انجام میگیرد:

  • پرکردن دیگ تا خط آب عادی
  • بازکردن سرپوش شیرها در بالاترین نقطه دیگ
  • افزودن ماده جوشش مناسب از طریق سوراخها
  • تعویض سرپوش یا شیر های ایمنی
  • راه اندازی تجهیزات احتراق و کنترل کنترلگرهای عملیاتی،حدی،ایمنی
  • جوشاندن آب به مدت دست کم ۵ ساعت
  • توقف تجهیزات احتراق
  • تخلیه دیگ
  • شستشوی کل دیگ با جریان آب پر فشار
  • پر کردن دیگ تا خط آب عادی
  • افزودن ماده تصفیه دیگ بر حسب نیاز
  • جوشاندن آب یا حرارت دادن آن تا دمای ۱۸۰ درجه فارنهایت

راه اندازی دیگ بخار و دیگ آبگرم:

  • بازنگری توصیه های سازنده در مورد راه اندازی مشعل دیگ
  • قراردادن کلید کنترل در وضعیت خاموش
  • کنترل نبود مانع سر راه هوای اتاق دیگ
  • کنترل موجودی سوخت
  • کنترل سطح آب در آبنما
  • استفاده از شیر تخلیه در صورت وجود برای کنترل سطح آب
  • تخلیه محفظه احتراق برای خروج گازهای نسوخته
  • تمیزکاری شیشه اسکنر شعله
  • قرادادن شیر قطع بخار اصلی در وضعیت باز
  • بازکردن شیر ورودی آب سرد به آبرسان. باز کردن شیرهای مکش و تخلیه در پمپ خلا و تراکم و تنظیم کلیدهای برقی در وضعیت مناسب
  • کنترل فشار عملیاتی دیگ
  • کنترل بازنشانی دستی، در صورت وجود، در کنترل حد بالای فشار و قطع کننده کم آبی
  • تنظیم شیرگاز دستی یا منبع نفت کوره دستی در وضعیت باز
  • تنظیم مدار قطع کن در وضعیت روشن
  • قراردادن کلیدهای اضطراری دیگ در وضعیت روشن
  • قراردادن کلید راه اندازی کنترل دیگ در وضعیت روشن
  • بالا بردن دما و فشار به آرامی
  • طی راه اندازی دیگ ، قدم زدن در اطراف دیگ و مشاهده عملکرد تجهیزات و لوله کشی
  • بلافاصله پس از خاموش کردن مشعل بازرسی ستون آب و بازکردن شیرهای تخلیه برای تنظیم سطح آب
  • وارد کردن موارد مورد نیاز در دفتر سوابق( ساعت و تاریخ- موارد مشاهده شده- زمان قطع کنترلگرهای مشعل و  …
  • کنترل شیر اطمینان و انجام آزمون اهرم تخلیه

سطح آب

اولین چیزی که متصدی دیگ بخار یا دیگ آب گرم باید هنگام ورود به اتاق موتورخانه انجام دهد، کنترل سطح آب تمام دیگ ها می باشد.این کار با تخلیه آبنمای شیشه ای به ترتیب زیر انجام میگیرد.

  • شیر آبنما را پایین ببندید، سپس تخلیه را که زیر این شیر قرار دارد باز کنید.
  • شیر تخلیه را بسته و شیر آبنمای پایین را باز کنید.
  • در این نقطه آب باید بلافاصله به شیشه برگردد، آب چنانچه بلا فاصله بر نگردد آبنمای پایین را باز گذاشته و آبنمای بالا را ببندید.
  • شیر تخلیه را باز کرده و صبر کنید تا آب جاری شده و شفاف شود.
  • در این لحظه شیر تخلیه را بسته و اولین آزمون فوق را در حالی که آبنمای پایین بسته است انجام دهید.
  • اگر آب برنگشت بلافاصله دیگ را خاموش کنید.
  • در نهایت دیگ را سرد کرده و تا یک اینچ درون آبنما آب اضافه کنید.

فشار بخار

گاهی شیرهای ایمنی بر اثر تشکیل رسوب خوردگی بین دیسک و نشیمن شیر باز نمی شود. همچنین نشتی طولانی می تواند باعث چسبیدن یا انجماد شیر ایمنی گردد.

اختلاف فشار بین فشار تنظیم شده شیر ایمنی و فشار عملیاتی دست کم باید ۵psi باشد. یعنی فشار عملیاتی دیگ نباید از ۱۰psig بیشتر شود. باید کنترل شود که فشار سنج فشار دقیقی را نشان دهد زیرا فشار در مقیاس های کم صفحه درجه نمی توان اعتماد کرد.

تخلیه

برای دفع رسوبات و حفظ غلظت شیمیایی در سطح مطلوب تخلیه لازم است. این کار با باز کردن شیر تخلیه زود باز شو و شیر تخلیه دیر باز شو نصب شده در کف پوسته یا بشکه گل دیگ انجام شود. هنگام تخلیه باید ابتدا شیر زود باز شو باز شود و سپس شیر دیر باز شو به آرامی باز شود و سپس شیر دیر باز شو کاملا بسته شده و بعد از آن شیر زود باز شو بسته شود.

ظهور زنگ زدگی

اگر زنگ زدگی در آبنما شیشه ای مشهود شد حاکی از آن است که خوردگی در سیستم وجود دارد که باید حتما خطوط بررسی گردد و سپس آب دیگ بررسی شده و بر اساس آن ماده تصفیه آب اضافه شود.

نوسان سطح آب:تشکیل کف یا تقطیر میتواند باعث  نوسان خط آب دیگ شود. تشکیل کف به معنی وجود یک لایه کف روی سطح آب درون  دیگ است که ممکن است بر اثر کثیفی، روغن یا سایر ناخالصی های درون آب دیگ حاصل گردد. تقطیر هنگامی روی میدهد که ذرات کوچک آب در خطوط بخار منتقل میشوند و باعث افزایش سطح آب دیگ میگردند. تشکیل کف وتقطیر را میتوان با تخلیه دیگ، کاهش داد.

اتلاف غیر عادی آب: اتلاف غیر عادی آب در دیگ بخار با نیاز به آب جبرانی زیاد مشخص میشود. در صورتی که اتلاف غیر عادی اب در دیگ وجود داشته باشد، میتوان بلافاصله یک بازرسی کلی انجام داد تا علت معلوم شود. در نتیجه این بازرسی. تعمیر یا تعویض قطعات باید انجام شود تا مشکل اصلاح گردد.

آب جبرانی: آب جبرانی به منظور جبران آب تلف شده یا خارج شده از سیستم، به دیگ داده میشود. هنگامی که آب جبرانی لازم باشد، میتوان این کار را با یک آبرسان خودکار یا دستی انجام داد. مقدار اندکی آب باید اضافه شود زیرا به عنوان یک منبع اکسیژن، باعث خوردگی میشود. با وجود این، اگر مقدار زیادی آب لازم باشد، میتوان از یک هواگیر برای خارج کردن گازهای محلول،از جمله اکسیژن استفاده کرد. میتوان از یک جاذب اکسیژن به عنوان یکی از قطعات تصفیه شیمیایی استفاده کرد.

قطع کننده کم آبی: آمار نشان میدهد که بیشتر حوادث دیگ های بخار ناشی از عمل نکردن قطع کننده ی کم آبیست. برای کارکرد صحیح، قطع کننده ی کم آبی، کنترل گر پمپ، و آبرسان (در صورت وجود) را کنترل کنید. همچنین، قطع کننده ی کم آبی تحت شرایط عملیاتی باید به طور دوره ای آزمایش شود. این آزمون با قطع آب ورودی دیگ انجام میشود. اگر دیگ مجهز به یک پمپ تغذیه باشد، باید آن پمپ خاموش شود تا آب ورودی قطع گردد. با قطع آب ورودی، سطح آب دیگ کمی افت میکند تا جایی که به نقطه ای میرسد که دستگاه دقطع دکم آبی عمل کرده و مشعل را خاموش میکند. این آزمون باید هنگامی انجام شود که دیگ با شرایط احتراق کم کار میکند.

 

۲-۷. خارج کردن دیگ از مدار

روش:یک دیگ را میتوان برای مدتی کوتاه یا برای زمانی طولانی از مدار خارج کرد. در عین حال، در پایان فصل گرمایش یا برای تعمیر میتوان یک دیگ بخار را از مدار خارج کرد. برای این که یک دیگ موقتاً از مدار خارج شود باید مراحل زیر را انجام داد:

  1. دیگ را روشن کنید تا دمای آب بین ۱۸۰-۲۰۰ درجه فارنهایت یا ۲-۹۳٫۳ درجه سانتی گراد برسد، سگس آب دیگ را از زیر آب آن تخلیه کنید تا زمانی که شفاف شود.
  2. دوباره دیگ را تا آب نما پر کرده و مقدار کافی ماده تصفیه کننده آب اضافه نمایید.
  3. پس از اینکه همه گازهای محلول آزاد شد، تجهیزات احتراق را خاموش کرده و کلید اصلی را قطع کنید.
  4. آب درون دیگ های زاپاس را مطابق آیین نامه تصفیه کنید.

تمیزکاری: اگر قرار است یک دیگ برای فصل بیکاری یا برای مدت طولانی از مدار خارج شود، لوله ها و سایر سطوح گرمایش جانبی شعله باید کاملاً تمیز شوند. همچنین، دودکش و سایر نواحی که ممکن است دوده یا رسوب جمع شود باید تمیز شود.

حفاظت در برابر خوردگی: برای محافظت در برابر خوردگی میتوان از روغن معدنی خنثی روی تجهیزات جانبی شعله استفاده کرد. به طور مشابه، یک سینی کلرید کلسیم یا آهک زنده در محفظه احتراق برای خشک نگه داشتن سطح داخلی دیگ قرار دهید.

 سطح آب: سطح عادی آب باید قبل از به کار گیری مجدد دیگ، برقرار شود. این کار با تخلیه دیگ بخار و کاهش سطح آب به سطح عادی انجام میشود.

کنترل های دوره ای: طی دوره بیکاری، دیگ باید گاهی از لحاظ خوردگی کنترل شود. از هر موقعیتی که باعث خوردگی دیگ شود اجتناب کرد.

 

  1. کارکرد دیگ گرمایش و دیگ تأمین آب گرم

دیگ های نصب شده در سیستم های آب گرم در معرض چرخش تنش القای حرارتی هستند، که به عنوان «شوک حرارتی» شناخته میشود. این نوع اشکال طی گذشت زمان بر اثر چرخش تنش القای حرارتی ساختمان دیگ روی میدهد. معمولا این حالت بر اثر چرخه خاموش روشن کردن مشعل (ناشی از تنظیم نادرست کنترلگرهای عملیاتی و تعدیل کننده) و یا دمای کم آب برگشتی روی میدهد. به منظور کاهش شوک حرارتی در یک دیگ آب گرم باید از رویه های عملیاتی صحیح پیروی شود.

به منظور یافتن پارامترهای زیر، باید راهنمای سازنده دیگ برسی شود:

  1. رابطه بین تنظیمات کنترلگرهای عملیاتی و تعدیل کننده
  2. کمترین دمای آب برگشتی
  3. کمترین شدت جریان آب دیگ
  4. کمترین دمای آب ورودی برای فشار عملیاتی سیستم
  5. سایر دستگاه ها یا کنترلگرهای محافظ

 

تمیزکاری و پرسازی یک دیگ جدید

یک دیگ تامین آب گرم یا گرمایش با آب گرم جدیداً نصب شده، قبل از راه اندازی باید کاملاً تمیز و پر شود. برای آماده سازی دیگ قبل از راه اندازی، باید مراحل زیر دنبال شود:

  1. بازرسی: داخل دیگ باید بازرسی شود تا معلوم شود که هیچ جسم خارجی مانند ابزار، نجهیزات، و پارچه درون دیگ باقی نمانده است.
  2. کنترل قبل از پرسازی:کنترل کنید که مشعل در شرایط عملیاتی است، زیرا آب درون دیگ بلافاصله باید به جوش آید. هنگامی که آب تا دمای حداقل ۱۸۰°F (2°C) میجوشد، گازهای محلول خارج میشوند. به منظور کارکرد یکنواخت، دیگ و سیستم آب گرم باید پر از آب باشند. سپس هنگامی که سیستم پر است، آب باید از تمامی سوراخ های هوا بیرون بیاید.
  3. تمیزکاری سیستم: پس از اینکه دیگ به اندازه کافی از اب پرشد، سیستم باید به مدت چند روز با وجود بخار درون کل سیستم کارکند تا روغن و ضایعات از سیستم به دیگ برگردد.
  4. جوشش: جوشش یک روش تمیزکاری شیمیایی برای دفع روغن و گریس از یک دیگ جدیداً نصب شده یا تعمیر شده است. این کار طی مراحل زیر انجام میشود:
  5. افزودن ماده جوشش مناسب
  6. پرکردن کل سیستم از آب
  7. راه اندازی تجهیزات احتراق
  8. گردش آب درون سیستم
  9. تهویه سیستم، از جمله رادیاتورها
  10. گرم کردن آب تا دمای عملیاتی، در صورت امکان
  11. ادامه گردش آب به مدت چند ساعت
  12. توقف تجهیزات احتراق
  13. تخلیه سیستم
  14. شستوشوی کل دیگ با جریان آب پرفشار
  15. پرکردن مجدد دیگ با آب تازه
  16. حرارت دادن آب تا دمای۱۸۰°F (2°C) و تهویه سیستم در بالاترین نقطه
  17. بستن سوراخ های دست رو و آدم رو و درپوش ها

اکنون دیگ آماده است.

 

راه اندازی یک دیگ جدید(تأسیسات تک دیگ)

روش: هنگام راه اندازی دیگ باید مراحل زیر دنبال شوند:

  1. بازنگری توصیه های سازنده در مورد راه اندازی مشعل دیگ
  2. پر کردن دیگ و سیستم و تخلیه هوا از نقطه بالای سیستم
  3. کنترل درجه ارتفاع و مخزن انبساط به منظور اطمینان از اینکه سیستم پر است
  4. قراردادن کلید کنترل در وضعیت «خاموش» (off)
  5. کنترل نبود مانع سر راه هوای اتاق دیگ و بازبودن خفه کن ها
  6. کنترل موجودی سوخت
  7. تخلیه محفظه احتراق برای خروج گاز های نسوخته
  8. تمیزکاری شیشه اسکنر شعله
  9. مشاهده عملکرد تنظیم کننده فشار آب و چرخش پمپ های گردش آب
  10. کنترل تنظیم دما
  11. کنترل بازنشانی دستی، در صورت وجود، در کنترل حد بالای دما و قطع سوخت در کم آبی
  12. تنظیم شیر گاز دستی یا منبع نفت کوره دستی در وضعیت «باز»(open)
  13. تنظیم مدار قطع کن در وضعیت «روشن» (on)
  14. قرار دادن کلیدهای اضطراری دیگ در وضعیت «روشن» (on)
  15. قرار دادن کلید راه اندازی کنترل دیگ در وضعیت «روشن» (on)
  16. دیگ را ترک نکنید تا اینکه به نقطه قطع تعیین شده برسد و کنترل کنید که کنترلگرها مشعل را قطع میکنند.
  17. هنگام راه اندازی، چندبار در اطراف دیگ قدم بزنید تا کار تمام تجهیزات مربوطه و لوله کشی را کنترل کنید. مشعل را با چشم کنترل کنید.
  18. بلافاصله پس از خاموش شدن مشعل، فشار آب را برسی کرده و دریچه فوقانی را باز کنید تا معلوم شود آیا سیستم کاملاً پر از آب است یا خیر.
  19. وارد کردن موارد زیر در دفتر سوابق:
  20. تاریخ و ساعت راه اندازی
  21. نا بسامانی های مشاهده شده و اقدامات اصلاحی انجام شده
  22. زمان قطع کنترلگرهای مشعل در فشار معین، آزمون های انجام شده و موارد مشابه
  23. امضای متصدی
  24. کنترل شیر ایمنی برای شواهد جوشش. انجام آزمون اهرم تخلیه

شرایط غیر عادی:در صورتی که شرایط غیر عادی طی افزایش تدریجی دما یا خاموش کردن پیش آید، بلافاصله کلید اضطراری را باز کنید. تا زمانی که مشکل مشخص نشده و اصلاح نشده باشد، سعی نکنید دیگ را راه اندازی کنید.